Het andere duel tussen Spanje en Italië eindigde in een 4-2 overwinning van de Spanjaarden, die zich daardoor kroonden tot groepswinnaar. Onder 17 eindigde met zes punten uit drie duels als tweede.

Net als in het duel tegen Italië was het lang wachten op doelpunten. De vurig gewenste treffers vielen in het slot van het duel en weer waren het twee invallers die daarbij een glansrol vervulden.

Ferdi Kadioglu stond koud in het veld toen hij een voorzet afleverde die door Ilic pardoes achter zijn eigen doelman werd gewerkt. Bij het scheiden van de markt kwam er aan alle onzekerheid een einde. Vanuit een korte corner vond invaller Justin Kluivert Vente, die de bal aannam, om zijn as draaide en de 0-2 binnen knalde.

Heerlijke ontlading

“Een heerlijke ontlading”, genoot Van Wonderen. “We mogen nu even heel blij en opgelucht zijn dat we tweede zijn geworden in deze zware poule, maar de focus moet snel weer op de volgende wedstrijd. Dan moet er weer een schepje bovenop, want dat wordt een nog zwaardere pot.”

Servië is kwetsbaar via de flanken, constateerden Van Wonderen en zijn staf uit de beelden van de eerste twee pouleduels van de opponent. De coach legde het voor aan zijn ploeg en zag dat die boodschap niet aan dovemansoren gericht was.

Meerdere keren werd Oranje gevaarlijk vanaf de zijkant en beide goals kwamen op die wijze tot stand. De eerste mogelijkheid was voor Vente, maar hij schrok van de mogelijkheid die ontstond doordat een Servische verdediger onder de bal door dook.

Grote kansen bleven uit

Echt grote kansen bleven in het vervolg van de eerste helft uit, zag ook Oranje-goalie Mike van de Meulenhof, die in het eerste bedrijf in het geheel niet in actie hoefde te komen. Onder 17 kreeg nog wel één kans, weer via de zijkant, maar Che Nunnely kreeg de bal van Tyrell Malacia niet goed op zijn schoen, waardoor de kans verloren ging.

Na de pauze werd Oranje sterker en sterker en kreeg het een goede mogelijkheid via de wederom opgekomen Malacia. De vleugelverdediger legde de bal voor het vijandelijke doel langs, maar zag dat Vente net een teenlengte tekortkwam om het projectiel binnen te schuiven.

Even later volgde er wederom een enorme kans voor Vente om de score te openen. De mee opgekomen Bakboord bereikte de spits met een puike voorzet, maar diens inzet werd knap door doelman Aleksandar Popovic gekeerd.

Loon naar werken

In de laatste tien minuten kreeg Oranje alsnog loon naar werken via het eerder genoemde eigen doelpunt van Ilic en de goal van Vente.

“Een terechte overwinning”, constateerde Van Wonderen tevreden. “Verder dan drie schoten van afstand zijn zij niet gekomen, terwijl wij door voorzetten vanaf de zijkant tot een kans of zes, zeven zijn gekomen. We kunnen een goed gevoel overhouden aan deze wedstrijd, maar zondag moeten we weer vol aan de bak.”

Dan wacht om 14:00 uur Nederlandse tijd het duel met de groepswinnaar uit de poule van Engeland, Denemarken en Zweden. Wie hij het liefst zou treffen? Van Wonderen haalde zijn schouders op. “Het zijn allemaal sterke tegenstanders. We kunnen onze borst sowieso natmaken, wie het ook wordt.”

Statistieken

Servië – Onder 17 0-2

Scoreverloop: 72. Marko Ilic 0-1 (eigen doelpunt), 90. Dylan Vente 0-2.

Gele kaart: Nunnely (Nederland).

Onder 17: Van de Meulenhof, Bakboord, Wijnadal, De Ligt (80. Teze), Malacia, Fernandes, Malen (70. Kadioglu), Wehrmann, Nunnely (61. Kluivert), Vente, Chong.