Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Jong Oranje naar kwartfinale na ruime zege op Egypte

De Jong Oranje Heren hebben zich maandag in de laatste poulewedstrijd op het WK U21 in India tegen Egypte met een 7-0 zege overtuigend hersteld van de eerdere 3-2 nederlaag tegen Jong België.
In het Major Dhyan Chand Stadium in Lucknow won een agressief startend Nederland gemakkelijk van de talenten van Egypte. Nederland besliste de wedstrijd al in de eerste helft door goals van Thijs van Dam, Jip Janssen en Daniel Aarts. Australië is waarschijnlijk de tegenstander in de kwartfinale.

In tegenstelling tot de wedstrijd van zondag tegen onze Zuiderburen, oogden de Jong Oranje Heren van meet af aan gretig en schoot het tegen Egypte uit de startblokken. De Oranjemannen zetten hoog druk, dekten hun mannen kort en creëerden al snel een eerste grote kans. In de zevende minuut werd een aanval opgezet die met een prachtige pass van Niek Merkus eindigde bij Thijs van Dam. Van Dam kon recht voor de goal vrij aannemen en haalde uit. Nog geen minuut later verdubbelde Jip Janssen de voorsprong door zijn strafcorner prachtig laag rechts van de keeper te slepen.

Denkstand

Bondscoach Eric Verboom liet na afloop weten trots te zijn op het spel van zijn mannen: ‘We hebben veel controle gehad op de wedstrijd. Na België moesten we nu een goede wedstrijd neerzetten. De jongens zaten gisteren een beetje in de denkstand en dat hebben we goed geanalyseerd en vandaag heel anders aangepakt.’

Machteloos Egypte

Na de 2-0 ging even het gas er af, maar Jong Oranje bleef wel domineren en gaf Egypte geen kans. Na enig aandringen kwam Oranje wederom in de cirkel voor doelman Adel Ahmed uit. Na een onbesuisde actie van Kang op spits Van Dam, wees de scheidsrechter naar de strafbalstip. Daniel Aarts schoot de bal vervolgens vanaf 6,4 meter hoog tegen de touwen. De Afrikanen oogden in het vervolg van de eerste helft machteloos en kunnen dit WK, zoals verwacht, tot de allerzwaksten gerekend worden. Hun eerste twee wedstrijden gingen al verloren zonder zelf één goal te maken. En dat lukte ook vandaag ook niet. Vooral keeper Adel Ahmed was een van de zwakkere schakels van de ploeg.

Rustige middag Visser

Nederland dwong Egypte ook na rust in de achteruit en kwam in de 37e minuut op 4-0 door de wederom sterk spelende Thierry Brinkman. Hij liep op volle snelheid op rechts zijn man voorbij, stoomde de cirkel in en liet de doelman kansloos. Aan de andere kant verrichte Maurits Visser een paar minuten later stijlvol zijn mooiste redding van de wedstrijd op een hard hoog schoot van de Egyptische rechtsbuiten.

In een wedstrijd die al lang gespeeld was, bleef Oranje aanvallen en zoeken naar nog meer goals. Dat lukte. Eerst schoot Sebastian van der Graaff van dichtbij de handen van het publiek op elkaar, gevolgd door Jip Janssen die zijn tweede strafcorner van de wedstrijd benutte. Janssen moest zich na afloop melden bij de dopingcontrole, maar blikte eerst nog even terug op zijn twee treffers: ‘Ja het is een lekker gevoel dat mijn strafcorner loopt. Ze zaten er lekker op. Vandaag maak ik ze, maar we hebben zo veel goede pushers in huis. Dat is voor ons als team heel fijn.’

Tien minuten voor het einde schoot Noud Schoenaker de 7-0 eindstand op het scorebord. Genoeg reden voor Verboom om Oranje’s tweede doelman Joren Romijn binnen de lijnen te brengen om wedstrijdritme op te doen.

In de kwartfinale

Dankzij de zege op de Egyptenaren is voor Oranje na drie duels de poulefase voorbij. Met zes punten eindigde Nederland op de tweede plek in groep B, achter België en voor Maleisië en Egypte. Donderdag worden in Lucknow de kwartfinales gespeeld. Daarin moet Nederland het opnemen tegen de nummer één van Poule A en naar alle waarschijnlijkheid wordt dat Australiës. De Aussies staan op dit moment bovenaan in hun poule, maar spelen dinsdag pas hun laatste wedstrijd. Tegen Korea, die als nummer laatst in Groep A al is uitgeschakeld.

‘We hebben nu twee rustdagen en gaan ons voorbereiden op Australië. We weten wat er in de wedstrijd tegen België fout ging, dus we gaan met vertrouwen naar de kwartfinale toe. Het is niet onmogelijk om die jongens goed aan te pakken’, blikt Verboom vooruit. Jip Janssen besluit strijdvaardig: ‘Gewoon door nu. Met Australië wacht ons een mooie pot. Een goed team, ze zijn groot en sterk. Ik heb nog nooit tegen ze gespeeld, dus ik ben heel benieuwd hoe zij op het veld verschijnen.’