Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
ORANJE KWALIFICEERT ZICH VOOR EK

ORANJE KWALIFICEERT ZICH VOOR EK

Bron: www.volleybalkrant.nl

In een uitverkocht Topsportcentrum De Koog waren supporters van Turkije en Oranje getuige van een spannende strijd: Mooie punten werden afgewisseld met zeer twijfelachtige acties, maar in set drie en vier was de aanvalskracht van Nederland meer dan overtuigend. Een EK-ticket werd dan ook netjes in vier sets afgedwongen: 19-25, 25-22, 26-24 en 25-18.

Zenuwachtig begin
Oranje startte met de bekende basis: Kay van Dijk, Daan van Haarlem, Robbert Andringa, Jeroen Rauwerdink, Thomas Koelewijn, Jasper Diefenbach en libero Dirk Sparidans. Oranje wilde sterk starten, maar maakte een nerveuze indruk. Nadat de Turkse spelverdeler met zijn snelle spel Turkije aan een 8-5 voorsprong hielp, raakte Oranje die zenuwen maar lastig kwijt.

Mooie punten werden afgewisseld met eigen fouten in zowel serivce als verdediging, waardoor Turkije zijn voorsprong lang kon vasthouden. Nadat zowel Floris van Rekom voor Jeroen Rauwerdink was gewisseld als v Haarlem/v Dijk voor Keemink/Ter Maat, bleef Turkije bij de les. De ploeg was gretiger dan Oranje en wist zelfs met een voetbal-omhaal een punt zeker te stellen. Het werd 25-19.

Gele kaart
Bondscoach Gido Vermeulen gooide het over een andere boeg: Thijs ter Horst verving Rauwerdink, Parkinson kwam erin voor Koelewijn en ook Wouter ter Maat startte in de basis. Na een onwennig begin, wist Oranje zich te herpakken en bracht de onrust aan Turkse zijde. De Turkse bondscoach reageerde door zijn ervaren spelverdeler Ramazanoglu te wisselen, waardoor de twee teams weer op gelijke hoogte kwamen.

In de slotfase was er enig oponthoud nadat op 24-22 (voor Oranje) Turkije een nieuwe serveerder in wilde wisselen. Burutay Subasi kwam voor Gökhan Gökgöz het veld in en wilde serveren. De wissel was echter te laat aangevraagd en bondscoach Zanini kreeg de gele kaart getoond. De wissel werd teruggedraaid en ondanks een sterke service van Gökgöz, trok Oranje de tweede set knap naar zich toe: 25-22.

Ter Maat & Ter Horst
De derde set ging lang gelijk op: Oranje liet Turkije niet weglopen maar wist zelf ook geen gaatje te slaan. Rauwerdink kwam op 18-18 in het achterveld voor Thijs ter Horst. Eenmaal voor sloeg Ter Horst zelf het winnende punt binnen: 26-24. In set vier nam hij het aanvalsstokje van Ter Maat over. Met enkele rake klappen bracht hij Oranje naar een 10-6 voorsprong. Turkije kon de frustratie niet geheel bedwingen en maakte wat onnodige fouten. Oranje liep uit naar een 19-14 voorsprong en wist de kwalificatie vervolgens beheerst binnen te slepen.

Collectief
Er was vandaag weinig van te merken, maar eerder deze week had diagonaal Wouter Ter Maat last van rugklachten en was niet geheel fit. Sjoerd Hoogendoorn werd opgeroepen. Fabian Plak, die hiermee zijn plek in de selectie af moest staan, was echter wel het gehele weekend aanwezig, zowel tijdens de warming-up als tijdens de wedstrijden. Het collectief lijkt terug bij Oranje, dat zich nu voor het EK in Polen (begin 2017) heeft geplaatst. Ondanks de vele servicefouten knokt de ploeg voor elk punt en werd er met veel energie gespeeld. Hopelijk kan Vermeulen deze lijn met zijn ploeg doorzetten in Polen.

Leave a Reply