Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Tien vragen aan … Dani van Steijn

Tien vragen aan … Dani van Steijn

Tien vragen aan … is een rubriek van Global Sport and Study, waarin we een sporter, student of coach naar zijn of haar mening vragen over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk hoofdzakelijk sport en studie gerelateerd. In deze editie is het de beurt aan Dani van Steijn.

Dani is in de zomer van 2017 naar Amerika gegaan om daar te gaan studeren en voetballen op Northeastern Junior College in Sterling in de staat Colorado. Voordat Dani naar Amerika ging heeft hij het laatst bij Alphense Boys (3 seizoenen) en daarvoor 4 seizoenen bij Ajax in de jeugdopleiding gevoetbald.

   

“We zijn allemaal heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen in Amerika, kan je ons daarover wat vertellen?”

1. “Dani, hoe ben je er zo bij gekomen om naar Amerika te gaan om daar te gaan studeren in combinatie met het voetballen?”
“Vorig jaar in mijn eindexamenjaar moest ik natuurlijk gaan nadenken en een keuze maken wat ik na mijn Havo zou willen gaan studeren. Ik heb toen ook een paar open dagen bezocht maar niks trok toch echt mijn interesse. Toen kwam het tijdens een gesprek met één van mijn vrienden op de mogelijkheid om in Amerika gaan studeren, en dat leek mij ook erg gaaf. Na op internet gezocht te hebben kwam ik bij Global Sport and Study terecht. En na het eerste kennismaking gesprek wist ik het zeker; de combinatie van studeren en voetballen in Amerika was wat ik heel graag wilde.”

2. “Wat zijn de (grote) verschillen met het voetballen in Nederland? En hoeveel uur per dag, per week train je, en hoeveel wedstrijden speel je?”
“Misschien wel het grootste verschil met het voetballen in Nederland is de intensiteit die hier in Amerika een stuk hoger ligt. In het zgn. ‘preseason’ met temperaturen van rond de 30 graden trainden wij wel 2 a 3x per dag. Toen eenmaal het seizoen begon begreep ik wel waarom we in de voorbereiding zo zwaar moesten trainen. Met gemiddeld 3 wedstrijden per week, waarbij echt elke wedstrijd 100 procent wordt gevochten voor de winst, moest je gewoon super fit zijn.”

3. “Met welk niveau kan je het voetballen in jouw region vergelijken met de Nederlandse competitie?”
“Het voetbalniveau in Amerika wordt ten onrechte door veel mensen nog steeds erg onderschat. Natuurlijk is het technische niveau in Nederland wel hoger en beter ontwikkeld, maar ik denk dat je het niveau op de Junior Colleges (NJCAA) zeker kan vergelijken met de 2de divisie in Nederland.”

4. Hoe is het afgelopen seizoen voor het team en jou persoonlijk gegaan?”
“Het afgelopen seizoen is zowel voor mij als persoon als ook voor ons team heel erg goed gegaan. Ik had al vrij snel een basisplaats veroverd, die ik niet meer heb afgestaan. Ik heb veel wedstrijden kunnen spelen waarbij ik ook van waarde kon zijn voor het team. Met het team hebben we voor het eerst in de geschiedenis van de school de finale van Region 9 gehaald. Helaas hebben we deze finale wel verloren van Otero Junior College met 2-1.”

5. “Welke studie doe je? En moest je nog wennen aan de manier van les geven en het niveau?
“Mijn major hier is business, dit heb ik gekozen zodat ik na 2 jaar eventueel makkelijker kan instromen op een hbo-opleiding in Nederland. In het begin heb ik wel heel erg moeten wennen aan met name de Engelse manier van les geven. Voordat ik hier naartoe ging was mijn Engels nog niet zo goed. Hierdoor had ik gedurende 1ste paar weken soms echt geen flauw idee van wat er gezegd werd tijdens de lessen, en wat er gedaan moest worden. Na een paar weken ging dit steeds beter en heb ik aan het eind van het semester gewoon al mijn vakken kunnen halen, waaronder ook College English.”

6. “Hoe is het leven op de campus?”
“Het leven is hier op de campus echt fantastisch. Het leuke aan het verblijven op de campus is dat je samen met teamgenoten woont. En naast het voetballen, doen we heel veel samen. Zo bezoeken we geregeld een basketbalwedstrijd, gaan we naar feestjes, en ook weekendjes naar Denver.”

7. “Je gaat in mei nog 2 maanden spelen bij Demize in Springfield, Missouri. Dit is een team uitkomend in de NPSL (National Premier Soccer League), het 4e niveau in Amerika. Hoe ben je daar terecht gekomen, en wat zijn jouw verwachtingen?”

“Mijn coach, David Groves kwam met deze optie om van mei tot juli een zomercompetitie te spelen op een goed niveau. Dit staat ook heel goed op je cv, en vergroot ook zeker de kans dat na 2 jaar op Northeastern Junior College, een andere mooie school zich voor mij meldt. Ik hoop ook bij Demize snel een basisplaats te kunnen afdwingen, en mijzelf in de spotlights te kunnen spelen.”

8. Wat zijn jouw plannen en ambities als je klaar bent met je studie op Northeastern Junior College?”
“Ik wil mezelf als voetballer zoveel mogelijk verder ontwikkelen, en daarnaast natuurlijk mijn business degree te halen en om daarna de stap naar een NCAA Division I school te kunnen maken.”

9. “Wat kunnen wij Nederlanders leren van Amerikanen op sportgebied?”
“Wat wij Nederlanders van Amerikanen kunnen leren is met name het mentale gedeelte. Als we in Nederland bijvoorbeeld 2 wedstrijden per week moeten spelen, hoor je iedereen klagen. Hier is het spelen van meerdere wedstrijden per week de normaalste zaak van de wereld. Ook denk ik dat wij ook heel goed kunnen leren hoe de sport hier in Amerika beleefd wordt en de enorme winnaarsmentaliteit. Echt alles wordt opzijgezet voor maar één doel: Het winnen van wedstrijden.”

10. “Mis je Nederland?”
“Natuurlijk, op zijn tijd mis ik mijn familie en vrienden. Maar ik heb gewoon veel contact met ze, waardoor het gemis wat minder is. En tja, in het dorp (Noordwijkerhout) waar ik in Nederland woon gebeurt ook niet zoveel, dus dat mis ik niet zo.”

Dani, dank je wel voor het beantwoorden van onze vragen en de informatie. Wij wensen je natuurlijk weer heel veel plezier en succes in het tweede semester op Northeastern Junior College en daarna bij Demize!


Lijkt het jou ook leuk om in Amerika te sporten en studeren? Meld je dan nu hier vrijblijvend aan en wij nemen snel met je contact op!

Leave a Reply