Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Tien vragen aan … Joep de Bruin

Tien vragen aan … Joep de Bruin

Tien vragen aan … is een rubriek van Global Sport and Study, waarin we een sporter, student of coach naar zijn of haar mening vragen over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk hoofdzakelijk sport en studie gerelateerd. In deze editie is het de beurt aan Joep de Bruin.

Joep had het plan om in de zomer van 2020 naar Amerika te gaan, maar COVID gooide toen roet in het eten. En Joep besloot in Nederland te blijven en zijn droom een paar maanden uit te stellen. En zo vertrok Joep in januari alsnog naar Amerika, om daar te gaan voetballen en studeren bij de Southeastern Community College in West Burlington, Iowa. Voordat Joep de oversteek naar Amerika maakte, voetbalde hij bij PVCV in zijn woonplaats Vleuten.

 
Foto’s: Joep als speler bij PVCV.

“We zijn allemaal heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen in Amerika, kan je ons daarover wat vertellen?”

1. “Joep, hoe ben je op het idee gekomen om naar Amerika te gaan om daar te gaan studeren in combinatie met voetballen?”

“Ik wist nooit wat ik na de havo wilde gaan doen, en voetbal is wat ik liefste doe. Via-via hoorde ik van deze mogelijkheid en vervolgens heb ik er best snel werk van gemaakt en is het realiteit geworden.”

2. “Kun iets vertellen over het traject richting Amerika, en de begeleiding van Global Sport and Study?”

“Ik heb mezelf aangemeld via de website van Global Sport and Study, en toen is er gelijk contact met mij opgenomen. Ik heb toen een afspraak en het gevoel was gelijk goed na een goed gesprek met Richard op het kantoor van Global Sport and Study in Amsterdam. Hierna ben ik heel goed geholpen met het maken van een mooi profiel en een duidelijke highlight video. Via Richard kreeg ik de interesses door van verschillende coaches, en hij hielp mij om goed in contact te komen met de coaches. Na meerdere Facetime gesprekken met verschillende coaches, had ik er bij één toch het beste gevoel. Vandaag de dag ben ik nog steeds blij met mijn keuze voor Southeastern Community College, en ben ik Global Sport and Study ook heel dankbaar voor de goede begeleiding.”

3. “Was de teleurstelling groot toen je besloot om niet in de zomer van vorig jaar te gaan?”

“Ja, het was in eerste instantie een grote teleurstelling, maar achteraf was het misschien maar goed. Als gevolg van COVID-19 hadden veel jongens uit andere landen hadden hetzelfde probleem, en werd ook het voetbalseizoen geannuleerd. Door mijn besluit om later te gaan, ben ik achteraf gezien op het perfecte moment hier gekomen. Een bijkomend voordeel was dat ik in de tussentijd extra heb kunnen werken en ook veel heb kunnen trainen om hier in mijn beste ‘shape’ aan te komen.

4. “En op 4 januari was dan toch de grote dag, en stapte je op het vliegtuig naar Amerika. Hoe was je ontvangst op Southeastern Community College”?

“Ik vloog van Amsterdam naar Chicago. Daar bleef ik één nacht slapen en de volgende dag vloog ik door naar Iowa. Aangekomen op school werd ik gelijk goed ontvangen en ingedeeld in mijn kamer. Helaas moesten we wel gelijk vijf dagen in quarantaine, maar met mijn drie andere kamergenoten was dat ook wel gezellig. Dus het gevoel was gelijk goed, en ik had het ook direct helemaal naar mijn zin.”

 

4. “Wat zijn de (grote) verschillen met het voetballen in Nederland?”

“In het algemeen is de manier van voetballen in Amerika meer fysiek. Ondanks dat wij een voetballende speelstijl hebben en goed voetbal spelen, komt het fysieke aspect ook zeker van pas.
Ook trainen wij hier veel meer dan ik gewend was in Nederland. De eerste twee maanden trainden we zes keer per week, waarvan drie keer op het veld en drie keer in de gym.”
 
Foto’s: Gymruimte en de overdekte hal met turf veld.

“De veld trainingen begonnen om 05:00 uur (!) in de ochtend, en dat was zeker even wennen en eiste ook veel discipline. Na deze eerste twee maanden zijn we elke dag gaan trainen en daarbij ook nog steeds drie keer per week in de gym. De veld trainingen waren nu in de middag na school, maar de gym sessies waren nu verplaatst naar 05:00 uur voordat de lessen op school beginnen. Dit was al met al een heel grote verandering voor mij aangezien ik in Nederland gewend was aan niet meer dan twee of drie keer trainen per week.”
“We beschikken over heel goede faciliteiten, zo zijn er hier drie verschillende zalen voor kracht training, is er een overdekt turf veld, een heel mooi grasveld als hoofdveld. Daarnaast is er ook nog een zwembad waar we gebruik van kunnen maken.”
“Ook de opzet van de competitie is anders dan in Nederland. Deze begon hier nu in april, en het was meteen volle bak. We hebben zeker 15 wedstrijden gespeeld binnen 40 dagen, en dat was soms best zwaar maar we waren gelukkig allemaal fysiek goed voorbereid en topfit. Het werkt hier wel wat anders, je speelt eerst de regulaire competitie tegen al je tegenstanders in je regio een uit- en thuiswedstrijd. Vervolgens heb je dan nog de play- offs om uiteindelijk te komen tot een winnaar van de regio competitie.”

6. “Tijdens de voorbereiding op het seizoen (preseason) heb je een blessure aan je hand opgelopen, wat gebeurde er precies en hoe ben je daarbij geholpen door de medische staf?”

“Ja, dat was even balen, tijdens één van de eerste trainingen ben ik ongelukkig gevallen en heb ik daarbij mijn hand gebroken. Gelukkig is er direct naast de school een groot ziekenhuis waar wij als spelers terecht kunnen als we problemen hebben. Er zitten fysiotherapeuten, die ons behandelen bij blessures en er voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer kunt spelen. Na een week of vijf was ik weer fit en terug op het veld, net op tijd voor het begin van het seizoen.”

7. “Jullie zijn kampioen geworden van jullie regio,  kun je hier iets over vertellen?”

Wij zitten in een competitie met totaal zes 6 teams, we hebben alle wedstrijden uit en thuis gewonnen en daarmee als eerste geëindigd. Dit betekende echter nog niet het kampioenschap, we moesten ons nu opmaken voor de playoffs. De halve finale wonnen we 4-1 van North Iowa Area College, en de finale met 4-0 van Hawkeye College. Je kan zeggen dat we de meer dan terechte kampioen zijn geworden van de NJCAA Region XI.”


Foto: Region XI Championship

“Maar we zijn nog niet klaar, we spelen nu de districtsfinale tegen de kampioen van de andere Regio competitie. En als we die winnen plaatsen we ons voor het landelijke toernooi met alle kampioenen, wat absoluut ons doel is.”

8. “Je werd ook nog uitgeroepen tot defensive MVP en opgenomen in All-Tournament team. Wat betekenen deze prijzen voor jou?”

“Hier ben ik heel erg blij mee, en ook best trots op. Na het harde werken en de vele trainingen heb ik mijn eerste doelen behaald. Als ‘Freshman’ twee awards binnenslepen is een knappe prestatie al zeg ik het zelf. Maar ik heb het gevoel dat dit pas het begin is, en ik weet dat ik nog veel meer in mezelf heb om te laten zien op het veld, maar het laat zien dat ik op de goede weg ben.”

 
Foto’s: Joep met de ‘schaal’, All-Tournament Team.

9. “Wat heb je dit seizoen vooral geleerd, en wat zijn je ambities voor volgend jaar?”

“Waar ik het toch het meeste van geleerd heb is het vele malen trainen en het spelen met oudere jongens. Ik ben nu (pas) zeventien jaar, er zitten zelfs jongens die zeven/acht jaar ouder zijn dan ik bij mij in het team. En ook fysiek ben ik erg vooruit gegaan.”
“Ik hoop deze lijn door te zetten en zo me zelf te laten zien aan coaches van nog betere scholen, en dan hopen dat ik in de toekomst een mooie transfer kan maken.”

 

10. “Wat kunnen wij als Nederlanders leren van Amerikanen op sportgebied?”

“Het gaat hier echt om hard werken en hoe graag wil je werken om je droom te realiseren. Ze zeggen hier ook veel ‘Hard Works Beat Talent’. Het draait ook om discipline, het zegt genoeg als de trainingen om 05 :00 uur in de ochtend beginnen, en je om 04:45 uur op het veld moet staan.”

   

Joep, heel erg bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en de informatie. Wij wensen je natuurlijk weer heel veel plezier en succes, en we blijven je natuurlijk volgen!

Wil jij ook de verhalen van Joep en onze andere sporters blijven volgen; like ons dan ook op Facebook, en volg ons op Instagram.

Lijkt het jou ook leuk om in Amerika te sporten en studeren? Meld je dan nu hier vrijblijvend aan en wij nemen snel met je contact op!

 

Leave a Reply