Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Vrouwenvoetbal, het wordt steeds populairder

Vrouwenvoetbal, het wordt steeds populairder

Bron: http://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl

Vrouwenvoetbal groeit aan populariteit. De sport is niet (meer) alleen voor mannen! Het vrouwenvoetbal maakt grote stappen en wordt steeds bekender onder het volk. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer meiden en vrouwen floreren in voetbalshirts van verschillende voetbalclubs. Kortom, de enthousiaste vrouwen gaan ervoor.

Met meer dan 150.000 meiden en vrouwen bij de KNVB is Nederland één van de grotere landen in het vrouwenvoetbal. Bijna alle voetbalclubs in Nederland hebben meiden- en vrouwenteams. In veel landen is het zelfs de meest beoefende teamsport onder de vrouwen. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Noorwegen, Japan en Brazilië zijn de koplopers. Het zal dan ook niemand verbazen dat het vrouwenvoetbal in deze landen het meest populair is. De belangrijkste voetbaltoernooien voor vrouwen zijn het WK, het EK en de Olympische Spelen. De kaartverkoop voor deze grote toernooien neemt alsmaar toe. Het beloofd wat voor de toekomst, de grenzen zijn doorbroken.

Eredivisie Vrouwen en de KNVB beker

De Eredivisie Vrouwen, opgericht in 2007, is o.a. ontwikkeld door Vera Pauw in samenwerking met de KNVB. Na vijf jaar kwamen daar ook vrouwenteams bij uit België en veranderde de naam van de competitie in de BeNe League. Sinds het seizoen 2015/2016 besloot de KNVB verder te gaan. Dit was onder andere het geval omdat de UEFA verder geen financiële injectie meer wilde geven aan een competitie met alleen maar Nederlandse teams – zeven om precies te zijn.

Een competitie met alleen maar Nederlandse clubs werd opnieuw in gang gezet. De speelsters kregen de kans om zichzelf naast FC Twente, ADO Den Haag en sc Heerenveen te bewijzen in het shirt van Ajax, PSV, Telstar en PEC Zwolle. Een jaar later kwam er nog een team bij, Achilles’29. De ploeg uit Groesbeek heeft speelsters uit de landelijke competities (Top- en Hoofdklasse) bij elkaar gebracht om op het hoogste niveau te spelen.

De grote kampioenen van de competitie zijn de vrouwen van FC Twente, die maar liefst vijf keer kampioen wisten te worden, twee keer van de Eredivisie Vrouwen en drie keer van de BeNe League. Daarachter volgen de voetbalsters van AZ, met drie keer het veroveren van de kampioensschaal. ADO Den Haag heeft de schaal één keer gewonnen. Daarnaast strijden de vrouwen met 94 teams voor de KNVB beker. Bestaande uit een poulefase en knock-out rondes. Hier doen zowel de clubs uit de Eredivisie Vrouwen als teams uit het amateurvoetbal aan mee. Vanaf de achtste finales stromen de clubs uit de Eredivisie in.

Het doel van de KNVB en de speelsters is duidelijk: het vrouwenvoetbal solide en attractief neerzetten, in de organisatie en op het veld. De vrouwen gaan voor vlot voetbal en trekken steeds meer publiek. En dus ook meer fans.

Meer meiden en vrouwen in voetbalshirts. Samen wil men naar een hoger niveau toegroeien, om uiteindelijk zichzelf te kunnen meten met de grootste clubs van Europa. Vrouwenvoetbal op de kaart zetten, daar zetten de meiden zich voor in. De ontwikkelingen bieden goede vooruitzichten. Elke dag een stap vooruit. De speelsters in het Nederlands elftal shirt “De Oranje Leeuwinnen”, zij laten het zien!

UEFA Women’s Champions League, ooit zullen we die winnen

De Nederlandse vrouwenteams hebben helaas nog niet veel furore kunnen maken in een financieel minder draagkrachtige miljoenenbal voor de vrouwen. In dit sterrentoernooi domineert Duitsland met maar liefst negen Duitse Champions League titels. In het land zelf zijn de vrouwen van Frankfurt het meest succesvol, zij wonnen de beker al vier keer. Na de Duitsers volgen de Fransen, met Olympique Lyon, die de prijs maar liefst drie keer wist binnen te slepen. Daarna volgt Umeå uit Zweden, zij hebben twee titels veroverd. Tot slot blijft voetballand Engeland niet helemaal achter met één winnaar: Arsenal FC. Het is nu alleen nog wachten op de eerste Nederlandse club die “UWCL beker” omhoog mag liften. Welk team gaat zich aan dit rijtje toevoegen? En wanneer gaat dit gebeuren? Al met al, een spannende bedoening. Wij kijken ernaar uit!

Internationaal, de Oranje Leeuwinnen gaan ervoor

De toekomst ziet er kleurrijk uit voor “de vrouwen van Oranje” en het Nederlandse voetbal. De vrouwen hebben twee jaar geleden al voor het eerst deelgenomen aan het WK en hebben ook al twee keer meegedaan aan het EK, om precies te zijn in 2009 (halve finale) en 2013. Ook waren de vrouwen dicht bij kwalificatie voor de Olympisch Spelen van Rio 2016. Nu mogen zij zich gaan opmaken voor het EK 2017, een automatische plaatsing omdat Nederland gastland is van het toernooi.

Het zijn vooruitstrevende ontwikkelingen voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Grote podia, grote voetballanden en belangrijke wedstrijden. Het is dé uitdaging om jezelf als speelster naar een hoger niveau te tillen. De Oranje speelsters kunnen op dit soort toernooien hun kunsten vertonen aan de hele wereld. Denk aan wedstrijden tegen Duitsland, Brazilië, Zweden, Noorwegen en Japan. Of tegen de trotse winnaars van een WK, zoals de Verenigde Staten. Het land dat de wereldbeker maar liefst drie keer in de wacht wist te slepen, met sterren als Alex Morgan, Abby Wambach, Hope Solo en Carli Loyd. Het enige land dat hier heel dichtbij in de buurt komt is Duitsland. De Duitse vrouwen hebben de trofee al twee keer omhoog mogen houden. Bekende Duitse speelsters zijn Dzesnifer Marozsan en Melanie Behringer. Verder wonnen Noorwegen en Japan beiden het toernooi één keer.

Ranking

Op de FIFA ranking bezit Nederland op dit moment de twaalfde plek, op zich een relatief goede positie. Echter, kan dit natuurlijk altijd beter totdat we op nummer 1 staan en ook dan is stilstand achteruitgang. Het vrouwenvoetbal moet altijd in beweging blijven, vooruit denken en vooruit spelen. De top wordt al jarenlang gedomineerd door de Verenigde Staten en Duitsland. Iets waar Nederland naartoe streeft.

Met sterren als Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Lieke Martens, de veel scorende aanvalsters van respectievelijk Bayern München, Liverpool FC en FC Rosengård, hebben we een voorhoede die makkelijk scoort. Op het middenveld loopt de balvaardige Arsenal speelster Danielle van Donk. Tot slot zetten Mandy van den Berg van Reading FC, Stefanie van der Gragt van Bayern München en onze keeper Sari van Veenendaal van Arsenal FC, de verdediging op slot. Zij zorgen ervoor dat de basis goed staat en de nul wordt gehouden. Met zijn allen gaan de vrouwen de wereld verbazen met aanvallend en verzorgd voetbal. Dat is het doel en samen gaan we scoren!

Leave a Reply