Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Beach Volleyballen in Amerika blijft groeien

Beach Volleyballen in Amerika blijft groeien

Vorig maand is het College Beach Volleyball seizoen gestart in Amerika. Het “beachen” wint ook op de Amerikaanse colleges en universiteiten steeds meer aan populariteit getuige de groei van het aantal scholen met een eigen Beach Volleyball team. Dit seizoen hebben wij met Lisa Luini, die als enige speelster uit Nederland namens Florida International University in de NCAA Beach Voleyball competitie speelt, de unieke mogelijkheid om het Beach Volleyballen in Amerika ook van heel dichtbij te kunnen volgen.

Sand Volleyball
In het jaar 2015 werd het Beach Volleyballen door de NCAA als een volwaardige sport, met ook een officieel NCAA Championship Tournament goedgekeurd. Voor die tijd werd “sand volleyball”, zoals het toen ook heette, door de NCAA nog gerangschikt onder de categorie “Emerging Sports for Women”, samen met sporten als ijshockey, bowlen, roeien en waterpolo. Vanaf 2012 tot 2015 werd een apart “sand volleyball” kampioenschap gehouden.

Beach Volleyball
In 2015 hadden inmiddels meer dan 50 NCAA scholen (in de division I, II en III) een eigen “sand volleyball” programma. De naam van “sand volleyball” werd gewijzigd in het meer gebruikte “beach volleyball”, en werd het een officieel NCAA Beach Volleyball programma.

In het seizoen 2022-2023 tellen we inmiddels bijna 180 scholen in Amerika met een eigen beach volleyball team voor dames.
De NCAA heeft totaal 93 teams, waarvan 67 teams in de division I, 17 in de division II en de division III telt 9 teams).
De overige teams komen uit in de NAIA (30), CCCAA (38) en de NJCAA (18).

Regerend Kampioen
In 2022 wist het team van de University of Southern California (USC) de titel in de wacht te slepen. In de finale van het NCAA Championship Tournament waren zij met 3-1 de baas over het team van Florida State University.

In onderstaande video zijn enkele highlights van deze finale te zien.


Sinds het eerste officiële NCAA Championship in 2016 wist het team van Southern California maar liefst 4 maal de titel binnen te halen. De overige twee keer was het team van UCLA de sterkste.

Esmee Priem, Grand Canyon University
De eerste Nederlands speelster die wij als beach volleybalster hebben mogen begeleiden was Esmee Priem. Esmee is in de zomer van 2018 naar Grand Canyon University vertrokken om daar zowel als indoor speelster en als beach volleybalster te gaan spelen.

 
Foto’s: Esmee in actie als beach en zaal volleybalster bij Grand Canyon University

Lees ook:
Deze zomer gaat er een droom in vervulling voor Esmee Priem

Esmee Priem – Blog 4: Beachen!

Al na haar eerste seizoen in Amerika kreeg Esmee in de zomer van 2019 de aanbieding en unieke kans om als beach volleybalster aan te sluiten bij het team van Beach Team Nederland.

Lees ook:
Esmee Priem wint Eredivsie!

Lisa Luini, Florida International University
In de zomer van 2022 volgde Lisa Luini ook het traject om zowel als indoor speelster en als beach volleybalster in Amerika te gaan spelen in combinatie met haar studie.

Foto: Lisa in actie in de zaal.

Lees ook:
Lisa Luini met FIU Panthers naar Conference Tournament

In haar tweede jaar heeft Lisa besloten om zich naast haar studie volledig te richten op het beach volleyballen.
   
Foto’s: Lisa in actie als beach volleybalster.

Start van het seizoen
Inmiddels is het college beach volleyball seizoen al weer ruim 3 weken onderweg. Wekelijks wordt onder de coaches een poll gehouden, waarbij de coaches hun stem mogen uitbrengen op de verschillende teams. Op basis van deze poll en de resultaten wordt een lijst van de top 20 teams uitgebracht.
Aan het begin van het seizoen stond het team van UCLA duidelijk boven aan. Inmiddels zijn we week in 3 (14 maart 2023) beland en ziet de ranking er als volgt uit:


AVCA Collegiate Beach Volleyball Coaches Poll per March 14, 2023

Het team van FIU Panthers heeft inmiddels 8 wedstrijden gespeeld, waarvan er zes werden gewonnen en twee verloren (Overall Record 6-2).

Lisa heeft met haar vijf overwinningen een heel belangrijke bijdrage geleverd in de goede resultaten van het team van coach Rita Crockett.

Afgelopen dinsdag wist Lisa tijdens de Sailfish Tri-Match haar beide wedstrijden te winnen tegen de teams van Palm Beach Atlantic University en Florida Southern College.

FIU Surf & Turf Invitational
Veel tijd om na te genieten van deze twee overwinningen heeft het team van Lisa niet, vrijdag en zaterdag wordt het thuis toernooi van FIU gehouden, het bekende Surf & Turf Invitational Tournament op de mooie stranden van Miami Beach.
Vrijdag staan er voor de Panthers drie wedstrijden op het programma, tegen de teams van Florida Gulf Coast University, Texas Christian University (de #1 in de huidige ranking) en University of Tampa.

En zaterdag wachten wederom twee hele sterke tegenstanders, de #2 en regerend kampioen, het team van University of Southern California en de grote rivaal in de C-USA Conference, het team van Florida Atlantic University (#15).

Wij wensen Lisa en haar team natuurlijk heel veel succes!

Wil jij ook de verhalen en avonturen van Lisa en onze andere sporters blijven volgen; like ons dan ook op Facebook, en volg ons op Instagram.

Lijkt het jou ook leuk om in Amerika te sporten en studeren? Meld je dan nu hier vrijblijvend aan en wij nemen snel met je contact op!

Leave a Reply