Sporten en studeren in Amerika. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@globalsportandstudy.nl
Tien vragen aan … Nomi Veldt

Tien vragen aan … Nomi Veldt

Tien vragen aan … is een rubriek van Global Sport and Study, waarin we een sporter, student of coach naar zijn of haar mening vragen over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk hoofdzakelijk sport en studie gerelateerd. In deze editie is het de beurt aan Nomi Veldt.

Nomi vertrok in de zomer van 2017 naar Amerika, om daar te gaan studeren en voetballen op Parkland Junior College in Champaign in de staat Illinois. Nomi is begonnen met voetballen bij VV Jisp, en voordat ze naar Amerika ging speelde Nomi bij WSV 1930 in Wormer.

 

“We zijn allemaal heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen in Amerika, kan je ons daarover wat vertellen?”

1. “Nomi, hoe ben je op het idee gekomen om naar Amerika te gaan om daar te gaan studeren in combinatie met het voetballen?”
“Ik wist niet zo goed wat ik na mijn Havo wilde doen. Toen op een dag kwam mijn vader met iets van internet. Hij zei voetballen in Amerika in combinatie met studeren. Ik dacht wauw dit lijkt me zo leuk om te doen. Voetballen is een ding waar ik van hou en ik wilde graag mijn Engels verbeteren. Toen is eigenlijk alles in proces gegaan. Zonder mijn vader was dit nooit gebeurd.”

2. “Wat zijn de (grote) verschillen met het voetballen in Nederland? En hoeveel uur per dag, per week train je, en hoeveel wedstrijden speel je?”
“Er zijn grote verschillen met het voetballen in Nederland. Er zijn 2 seizoenen: “Fall season” en “Spring season”. In Nederland hebben we 2 voetbal seizoenen, met elk een competitie. Hier in Amerika is er 1 voetbal seizoen, en dat is in de herfst (Fall). In dit seizoen moet dus alles gebeuren en is daarom een stuk drukker dan het andere seizoen (Spring). We trainen elke dag en hebben gemiddeld 2 a 3 wedstrijden per week. Als we een wedstrijd hebben gehad, moeten we de volgende dag gewoon trainen, wel een minder zware training maar nog steeds trainen. We trainen ongeveer 2 uur per dag. Als we een wedstrijd hebben gehad de vorige dag trainen we dus iets korter.
Voor dat het “Fall season” begint, hebben we eerst nog het “pre-season”. Dit is eigenlijk de voorbereiding op het “Fall season”. Dit “Pre-season” is het korst, 2 weken, maar wel super zwaar. We trainen dan 2 weken lang elke dag, en twee keer op een dag. Eerst een work-out om 6, 7 of 8 uur ’s ochtends. Meestal doen we dan hardlopen of sprintwerk en buikspieroefeningen. En dan in de middag 2 uur lang voetbal trainen. In het “pre-season” bereidt je dus heel goed voor op het echte voetbal seizoen.”

‘’Spring season’’ waar ik nu in zit, is rustiger, maar het is niet dat we niks doen. We trainen 4 keer in de week, 2 keer in de zaal en 2 keer in de sportschool. Dit seizoen bereidt ons voor op het volgende seizoen, het gaat voornamelijk om het sterker worden, individueel, maar ook als team.”

3. “Hoe is het afgelopen seizoen gegaan?”
“Het seizoen is zeker goed gegaan. We konden bijna naar Nationals, op 1 wedstrijd na. Als we die wedstrijd hadden gewonnen konden we naar Nationals, in Florida. Ik heb veel wedstrijden gespeeld, en stond bijna altijd in de basis.”

4. “Waar heb je het meest aan moeten wennen?”.
“Waar ik het meest aan moest wennen was toch wel het Engels in het begin. Mijn Engels was niet heel goed en daar was ik ook best onzeker over. Ik heb ook alleen Engels op school, ze noemen het ESL (English as Second Lanuage). Dit is voor internationals waarvan hun Engels nog niet op het gewenste niveau is. Deze klassen hebben mijn zeker geholpen. Ik heb toevallig gisteren mijn introductie filmpje gekeken van Global Sports and Study, en mijn Engels daar is zeker een groot verschil met hoe het nu is.”

5. “Kun je iets vertellen over het leven op de campus?”
“Wij wonen op 5 minuten lopen van onze school af. Ik ben heel erg blij met mijn huisvesting (dat is ook 1 van de redenen dat ik voor Parkland koos). Ik heb drie kamergenoten: iemand uit Engeland, iemand uit Brazilië en iemand uit Amerika. We delen de keuken en de woonkamer. We hebben allemaal een eigen slaapkamer met een eigen badkamer, wat heel erg fijn is.”

6. “Hoe is het eten op de campus?”
“Wij moeten zelf koken. In eerste instantie zag ik hier best wel tegen op. Maar nu is het zelfs heel leuk om te doen. Ik deel het eten met mijn kamergenoot van Brazilië, we doen samen de boodschappen en koken ook samen.”

7. “Heb je behalve met je teamgenoten ook contact met andere studenten en/of sporters?”
“Ja, alle sporters kennen elkaar hier. We hebben contact met het jongens voetbalteam, maar ook basketbal jongens en meiden. Eigenlijk wel van elke sport: Baseball, Softball, Volleyball, Golf, Basketbal en Soccer. Ook heb ik wel contact met mijn klasgenoten, maar dat is wel minder, toch meer met de sporters.”

8. “Heb je ook al tijd gehad om meer van Amerika te zien?”
“Ja, ik heb wel wat tijd gehad, maar niet veel haha. Met de uitwedstrijden heb ik ook andere staten van Amerika gezien, zoals Iowa. Ik ben met ThanksGiving naar de familie van Gabi, een van mijn teamgenoten, gegaan die in Boston wonen. Toen ik daar was zijn we ook nog een dag naar New York geweest, wat echt een top ervaring was.”

9. “Wat kunnen wij als Nederlanders leren van Amerikanen op sportgebied?”
“Ik denk dat wij als Nederlanders meer doorzettingsvermogen moeten hebben. Je moet hier elke dag trainen, elke dag aanwezig zijn, je kan niet afzeggen omdat je je niet zo lekker voelt. Nee, je moet gewoon komen. Zoals mijn coach in het begin tegen ons zie: ‘’Zie dit als je werk, en voor je werk moet je er alles aan doen om gewoon te komen’’. Hard werken, elke dag, niet 80% inzet, nee gewoon 100% inzet! En dat is soms wel eens zwaar.”

10. “Mis je Nederland? En zo ja, wat mis je het meest?”
“Jaa, natuurlijk mis ik Nederland. Mijn familie en vrienden mis ik het meest. Ik FaceTime mijn ouders bijna elke dag, wat het gemis wel wat makkelijker maakt. Ik ben echt blij dat FaceTime er is, want ik weet niet of ik het zonder wel had vol gehouden.”

Nomi, heel erg bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en de informatie. Wij wensen je natuurlijk weer heel veel plezier en succes in het tweede semester op Parkland Junior College!

Lijkt het jou ook leuk om in Amerika te sporten en studeren? Meld je dan nu hier vrijblijvend aan en wij nemen snel met je contact op!

Leave a Reply